17 Ιουνίου 2010
Γ. Κύρτσος-Στην Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς δικαιώματα
ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΔΙΟΛΙΣΘΗΣΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Χώρα-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης χωρίς δικαιώματα
16-06-2010
Μετά τη συμφωνία Γαλλίας και Γερμανίας για επιβολή κυρώσεων σε χώρες που δεν μπορούν να περιορίσουν το δημοσιονομικό έλλειμμα και το δημόσιο χρέος τους, με βάση τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας, δημιουργείται μια ιδιαίτερα αρνητική προοπτική για τη χώρα μας.
Στέρηση επιδοτήσεων και ψήφου
Με βάση τη συμφωνία μεταξύ Παρισιού και Βερολίνου, χώρες όπως η Ελλάδα, οι οποίες είναι δημοσιονομικά ασυνεπείς, θα τιμωρούνται με εξαιρετικά σκληρό τρόπο. Σε πρώτη φάση θα χάνουν σημαντικές κοινοτικές επιδοτήσεις, ιδιαίτερα από το ταμείο συνοχής. Στη συνέχεια θα στερούνται του δικαιώματος ψήφου στα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και απλώς θα υφίστανται αποφάσεις που θα παίρνουν οι κυβερνήσεις των άλλων χωρών-μελών για λογαριασμό τους.
Είναι φανερό ότι εάν η κυβέρνηση Παπανδρέου καλύψει με τη σιωπή της τις αποφάσεις του γαλλογερμανικού άξονα, θα χειροτερέψουν οι όροι συμμετοχής μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ξεκινήσαμε τη μεγάλη ευρωπαϊκή μας πορεία σαν μία λιγότερο αναπτυγμένη χώρα, που έγινε μέλος ενός «κλαμπ προνομιούχων». Μας προσφέρθηκαν δύο βασικές πολιτικές και οικονομικές εγγυήσεις. Το δικαίωμα του βέτο για αποφάσεις που μπορούσαν να οδηγήσουν μια λιγότερο ισχυρή χώρα σαν την Ελλάδα στο κοινοτικό περιθώριο, και πλουσιοπάροχες επιδοτήσεις που θα βοηθούσαν την εθνική οικονομία να αντέξει στις πιέσεις της ενιαίας αγοράς.
Η κυβέρνηση Παπανδρέου δεν έχει το πολιτικό δικαίωμα να παραιτηθεί των βασικών ευρωπαϊκών κεκτημένων μας. Ακόμα και η δύσκολη οικονομική και δημοσιονομική κατάσταση στην οποία έχουμε περιέλθει δεν δικαιολογεί τη διπλωματική παράδοση, αντίθετα, επιβάλλει δυναμικές διπλωματικές πρωτοβουλίες για να προστατευθούν τα καλώς εννοούμενα εθνικά και ευρωπαϊκά μας συμφέροντα.
Προετοιμασία εξόδου
Εάν ο κ. Παπανδρέου προσυπογράψει στη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης τις αποφάσεις του γαλλογερμανικού άξονα, θα προετοιμάσει ουσιαστικά την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, ίσως και από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Είναι μαθηματικά βέβαιο ότι για μία δεκαετία τουλάχιστον θα έχουμε σοβαρό πρόβλημα περιορισμού του δημοσιονομικού ελλείμματος και διαχείρισης του δημόσιου χρέους. Εφόσον εφαρμόζουμε υπό την καθοδήγηση της τρόικας ένα οικονομικό πρόγραμμα που οδηγεί στην αύξηση του δημόσιου χρέους της χώρας από 115% του ΑΕΠ, που ήταν τον Οκτώβριο του 2009, σε 150% του ΑΕΠ μέχρι τα τέλη του 2012, θα είμαστε εξ ορισμού ασυνεπείς σε σχέση με το Σύμφωνο Σταθερότητας. Με την κ. Μέρκελ να προσπαθεί να αποδείξει ότι μπορεί να απαλλάξει τους Γερμανούς φορολογούμενους από οποιαδήποτε υποχρέωση έναντι της Ελλάδας και τον κ. Σαρκοζί να ελίσσεται για να αποφύγει την κατάρρευση του γαλλογερμανικού άξονα, είναι εξαιρετικά πιθανό να στερηθούμε σημαντικών κοινοτικών επιδοτήσεων και του δικαιώματος ψήφου στα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Οι Έλληνες πολίτες στήριξαν την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας στη βάση του αμοιβαίου συμφέροντος και της ισοτιμίας μεταξύ των χωρών-μελών. Μόλις διαπιστώσουν ότι θα στερηθούν τα οικονομικά πλεονεκτήματα της συμμετοχής στην Ευρωπαϊκή Ένωση ενώ θα συνεχίσουν να εκπληρώνουν υποχρεώσεις όπως είναι η ουσιαστική παράδοση της εγχώριας αγοράς στις πιο ανταγωνιστικές οικονομίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα αντιδράσουν δυναμικά. Τίθεται επίσης ζήτημα εθνικής αξιοπρέπειας, γιατί είναι άλλο πράγμα να είσαι ισότιμη χώρα-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και άλλο ένα είδος οικονομικού «σκλάβου» ο οποίος στερείται των πολιτικών του δικαιωμάτων εξαιτίας της δημοσιονομικής, οικονομικής του αδυναμίας.
Ο πρωθυπουργός κ. Παπανδρέου και οι συνεργάτες του προσποιούνται προς το παρόν ότι δεν αντιλαμβάνονται τη σοβαρότητα της κατάστασης που διαμορφώνεται. Θεωρούν ότι με τη συστηματική καταγγελία του κυβερνητικού παρελθόντος της ΝΔ αποκτούν το ηθικό και πολιτικό δικαίωμα να παραιτηθούν βασικών δικαιωμάτων της Ελλάδας.
Κρίσιμο σταυροδρόμι
Η κυβερνητική ηγεσία βρίσκεται σε ένα κρίσιμο πολιτικό σταυροδρόμι. Ή θα αντιδράσει στα σχέδια του γαλλογερμανικού άξονα, τα οποία θα μετατραπούν σε ευρωπαϊκή πολιτική, ή θα δημιουργήσει μία εκρηκτική δυναμική που θα καταλήξει στη μετωπική αντιπαράθεση των Ελλήνων πολιτών, που θα έχουν στερηθεί βασικά οικονομικά και πολιτικά τους δικαιώματα, με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Με την απαράδεκτη διπλωματική της αδράνεια η κυβέρνηση Παπανδρέου απειλεί το κοινοτικό κεκτημένο της Ελλάδας, στη διαμόρφωση του οποίου συνέβαλαν όλες, χωρίς εξαίρεση, οι κυβερνήσεις της περιόδου 1975-2009.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου