[ ΠΡΟΕΚΤΑΣΕΙΣ ] Το τρένο έρχεται κατά πάνω μας
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Πέμπτη 17 Ιουνίου 2010
Οταν σου δείχνουν το φεγγάρι, δεν κοιτάς το δάκτυλο. Το βλέπουμε στον τρόπο με το οποίο αντιμετωπίζει από την αρχή της θητείας της η κυβέρνηση τους διεθνείς οικονομικούς οίκους που αξιολογούν, κατά την κρίση τους, τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας. Το παιχνίδι άρχισε όταν το υπουργείο Οικονομικών βιάστηκε να ανακοινώσει την πρόβλεψη του ελλείμματος για το 2009, χωρίς να ανακοινώσει ταυτοχρόνως και μέτρα για τον περιορισμό του. Τουναντίον επέμενε τότε ότι το προεκλογικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ δεν ήταν διαπραγματεύσιμο. Και αντί για μέτρα έκανε... παροχές και κατήγγειλε τους αξιολογητές. Πώς λέμε: αν δεν σας αρέσει το μήνυμα, τουφεκίστε τον αγγελιαφόρο.
Οι εν λόγω οίκοι, παίζοντας τα δικά τους παιχνίδια, έσπευσαν να προειδοποιήσουν τους πελάτες τους για αρνητικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Οι υποβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας άρχισαν να πέφτουν σαν το χαλάζι. Κι όταν οι αγορές έδειξαν ότι εμπιστεύονται περισσότερο τις αξιολογήσεις των οίκων, παρά τις ελληνικές διαβεβαιώσεις, η κυβέρνηση στράφηκε στην Ευρώπη. Αλλά με το λάθος τρόπο και με τη λάθος ρητορική: «δεν θέλουμε λεφτά»- σαν να ήθελαν απλώς στοργή και προδέρμ. Την ίδια στιγμή ορισμένοι έκαναν τα παλικάρια της φακής και ρωτούσαν τους υπουργούς αν έχουν συνείδηση ότι είναι υπουργοί σοσιαλιστικής κυβέρνησης. Και υπουργοί ρωτούσαν τον Πρωθυπουργό αν έχει ιδεολογικές τύψεις.
Κι ύστερα ήρθαν οι μέλισσες. Τα πράγματα οδηγήθηκαν εκεί που προέβλεπαν οι οίκοι κι όχι εκεί που επιθυμούσε η κυβέρνηση. Το αποτέλεσμα ήταν ότι ύστερα από τρία προγράμματα δημοσιονομικής εξυγίανσης που ακυρώθηκαν εκ των πραγμάτων, ετέθη σε εφαρμογή ένα τέταρτο, σκληρό και υπό κηδεμονία πλέον.
Και την ημέρα που στο οικονομικό επιτελείο αποφαίνονται ότι βλέπουν φως στο βάθος του τούνελ, ένας από τους οίκους αξιολογητές προέβλεψε ότι είναι το τρένο που έρχεται καταπάνω μας.
Δηλαδή αν πετύχει το πρόγραμμα, η Ελλάδα θα έχει μεν έλλειμμα κάτω από 3% του ΑΕΠ, αλλά θα χρωστάει άλλα 110 δισ. ευρώ. Στις Βρυξέλλες οι κοινοτικοί έλεγαν ότι κάποιο λάκκο έχει η φάβα, αλλά ταυτόχρονα έλαβαν υπόψη τους και τον λάκκο και τη φάβα. Στην Αθήνα η κυβέρνηση κατήγγειλε τον οίκο με τρόπο που θυμίζει έναν στίχο του Σαββόπουλου: «Αφού δεν είχε νέα ευχάριστα να πει, καλύτερα να μη μας πει κανένα».
http://www.tanea.gr/default.asp?pid=10&ct=13&artID=4580073
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου