Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι με τις αποφάσεις αυτές γίνεται ένα μεγάλο βήμα προς την κατεύθυνση της διασφάλισης της χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας με 130 δισ.ευρώ για τα επόμενα τρία χρόνια και τη μείωση του δημοσίου χρέους κατά 100 δισ, ευρώ.
Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από τις Βρυξέλλες από κοινού με τον υπουργό Οικονομικών, Ευάγγελο Βενιζέλο, ο κ. Παπαδήμος υπογράμμισε ότι πρόκειται για αποφάσεις που δίνουν στη χώρα τη δυνατότητα να κινηθεί σε συνθήκες σταθερότητας και περιορισμού των αβεβαιοτήτων που έχουν επηρεάσει ανασταλτικά την οικονομική δραστηριότητα ώστε να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.
Τόνισε, ωστόσο, ότι πρέπει να γίνουν πολλά ακόμη προκειμένου να ολοκληρωθούν οι προαπαιτούμενες ενέργειες για τη σύναψη της δανειακής σύμβασης που αναμένεται στις αρχές Μαρτίου και να υλοποιηθούν όλες οι μεταρρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στο νέο οικονομικό πρόγραμμα της Ελλάδας.
Ο κ. Παπαδήμος απαντώντας σε σχετική ερώτηση ανέφερε ότι « η Βουλή θα πρέπει να λειτουργεί μέχρι την ολοκλήρωση της δανειακής σύμβασης».
Από την πλευρά του ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε ότι πίσω από τη σημερινή απόφαση δεν κρύβονται μόνο οι προσπάθειες της κυβέρνησης αλλά και οι θυσίες, οι προσπάθειες και οι αγωνίες ολόκληρου του ελληνικού λαού.
« Φτάσαμε σε ένα θετικό αποτέλεσμα που δεν ήταν ούτε εύκολο ούτε αυτονόητο. Μέχρι την τελευταία στιγμή διαπραγματευτήκαμε σε πολλά επίπεδα...φτάσαμε σε ένα αποτέλεσμα καλύτερο από αυτό που είχαμε σχεδιάσει», επισήμανε και τόνισε ότι είναι η πρώτη φορά μια κυβέρνηση αφαιρεί βάρος μειώνοντας το χρέος.
Σημείωσε ακόμη ότι με τις σημερινές αποφάσεις αλλάζει το επίπεδο ασφάλειας, βεβαιότητας και σταθερότητας.
Και ο υπουργός Οικονομικών, ανέφερε ότι « έχουμε μπροστά μας ελάχιστες μέρες μέχρι τη σύνοδο κορυφής στις 29 Φεβρουαρίου και πρέπει να έχουμε ολοκληρώσει όλες τις προαπαιτούμενες ενέργειες».
Δίνοντας το στίγμα των επόμενων κινήσεων της κυβέρνησης δήλωσε ότι την Τετάρτη το υπουργικό συμβούλιο θα συζητήσει και θα εγκρίνει το νομοσχέδιο που περιλαμβάνει την κεντρική δέσμη των προαπαιτούμενων ενεργειών όπως έχουν συμφωνηθεί με την τρόικα, δηλ. τα δημοσιονομικά μέτρα, τη δημοσιονομική και φορολογική διοίκηση, τις συντάξεις, την τροποποίηση του προϋπολογισμού του 2012, αλλά και ενέργειες διαρθρωτικού χαρακτήρα.
Πρόσθεσε ότι το υπουργικό συμβούλιο θα εγκρίνει επίσης τη νομοθεσία που διέπει το PSI, το οποίο, όπως είπε, ξεκινάει από αύριο το πρωί και αναμένεται να ολοκληρωθεί πλήρως την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου.
Επίσης, ανακοινώθηκε ότι θεσπίζεται μόνιμος Γενικός Γραμματέας Φορολογικών και Τελωνειακών θεμάτων.
Ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ επιβεβαίωσε επισήμως την επίτευξη συμφωνίας για ένα «άνευ προηγουμένου» σχέδιο στήριξης της Ελλάδας που έχει ως στόχο να εγγυηθεί την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη.
« Η μεγάλης εμβέλειας συμφωνία» περιλαμβάνει οικονομική βοήθεια και μία «άνευ προηγουμένου» απομείωση του χρέους από τους ιδιώτες πιστωτές, «ώστε να υπάρξουν οι εγγυήσεις για το μέλλον της χώρας στην ευρωζώνη», δήλωσε ο Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ
Δήλωσε επίσης αισιόδοξος για τις πιθανότητες ενίσχυσης των κεφαλαίων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
« Είμαι αισιόδοξος για το γεγονός ότι οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των χωρών της ευρωζώνης» θα είναι σε θέση κατά τη διάρκεια της επόμενης συνόδου κορυφής στις αρχές Μαρτίου να επιβεβαιώσουν την ενίσχυση των πόρων του
Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και του μηχανισμού που θα το διαδεχθεί, του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, είπε.
Η επιτήρηση της Ελλάδας από τους πιστωτές της θα ενισχυθεί σε αντάλλαγμα της υιοθέτησης του προγράμματος στήριξης που θα επιτρέψει στη χώρα να αποφύγει την χρεοκοπία, δήλωσε ο ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Ολι Ρεν κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες.
« Το σχέδιο στήριξης της Ελλάδας βασίζεται σε έναν αυστηρό όρο: προβλέπει την ενίσχυση της επιτήρησης της Ελλάδας και την επιβολή διαρκούς παρουσίας της αποστολής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επί τόπου» με στόχο την παροχή βοήθειας προς την Ελλάδα ώστε να εκσυγχρονίσει την λειτουργία του Κράτους, δήλωσε ο Ολι Ρεν.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα αποφασίσει για το επίπεδο της συμμετοχής του στο νέο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας τη δεύτερη εβδομάδα του Μαρτίου, κατά τη διάρκεια της επόμενης συνεδρίασης του συμβουλίου διοίκησης, δήλωσε ο γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.
«Θα προτείνω να συζητηθεί το θέμα στο συμβούλιο διοίκησης του ΔΝΤ κατά τη διάρκεια της δεύτερης εβδομάδας του Μαρτίου», δήλωσε η Κριστίν Λαγκάρντ προσθέτοντας ότι η βοήθεια του Ταμείου «θα εξαρτηθεί από τις ενέργειες που η
Ελλάδα δεσμεύθηκε να κάνει μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου» στον τομέα των περικοπών δημοσίων δαπανών.
Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ δεν επιβεβαίωσε τις πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν τις τελευταίες ημέρες στον διεθνή Τύπο, σύμφωνα με τις οποίες η συμβολή του Ταμείου θα περιορισθεί στο ποσόν των 13 δισεκατομμυρίων ευρώ, αλλά δεν δεσμεύθηκε ούτε για συμμετοχή κατά τον εν τρίτον του ποσού, στο ύψος δηλαδή στο οποίο ανήλθε η συμβολή του ΔΝΤ στο πρώτο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας.
«Το συμβούλιο διοίκησης θα προσδιορίσει το ακριβές ύψος της συμβολής του ΔΝΤ στο πρόγραμμα», δήλωσε η Κριστίν Λαγκάρντ. Επίσης, η κ. Λαγκάρντ σημείωσε ότι τις επόμενες ημέρες θα αρχίσει η διαδικασία ανταλλαγής ομολόγων.
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι εξέφρασε την ικανοποίησή του στους δημοσιογράφους κάνοντας λόγο «για μία πολύ καλή συμφωνία». «Χαιρετίζω τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης για την αποκατάσταση της ανάπτυξης και της σταθερότητας», είπε.
Ο Μάριο Ντράγκι εξέφρασε επίσης την ικανοποίησή του για « τη δέσμευση των άλλων χωρών της ευρωζώνης να συνεχίσουν τη στήριξη προς την Ελλάδα, ώστε να επιστρέψει στην ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας».
Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Μόντι έκανε λόγο για ένα «καλό αποτέλεσμα για την Ελλάδα, τις αγορές και την ευρωζώνη».
Ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Φρανσουά Μπαρουέν χαιρέτισε ως «ανέλπιστη» τη συμφωνία για το σχέδιο στήριξης της Ελλάδας.
« Είναι μία πολύ καλή συμφωνία, διότι επιτρέπει την ισότιμη κατανομή του βάρους ανάμεσα στην ευρωπαϊκή και την ελληνική πλευρά, ανάμεσα στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα», δήλωσε ο Φρανσουά Μπαρουέν.
« Θεωρώ ότι κανένας υπουργός Οικονομικών που προσήλθε τη Δευτέρα στις 15.30 (στις διαπραγματεύσεις) μπορούσε να φαντασθεί ότι θα κατορθώναμε να περάσουμε από το 129% στο 120,5% του ΑΕΠ (ελληνικού χρέους) το 2020», είπε.
« 130 δισεκατομμύρια ευρώ, 120,5%, αυτά είναι στόχοι που ήταν σχεδόν ανέλπιστοι», πρόσθεσε.
Ο Φρανσουά Μπαρουέν απέκλεισε το ενδεχόμενο η Ελλάδα να τεθεί υπό επιτροπεία με αυτή τη συμφωνία, αν και η επιτήρηση της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων θα ενισχυθεί. « Η επιτροπεία είναι μία λέξη που δεν ανήκει στο λεξιλόγιό μας. Ενας έλεγχος, μία επιτήρηση, μία συνοδεία, συμβουλές, η συνέχιση της παροχής τεχνογνωσίας από την τρόικα, ναι, αλλά επιτροπεία, σε καμία περίτπωση», είπε.
Το σχέδιο στήριξης θα επιτρέψει τη διαμόρφωση του ελληνικού δημοσίου χρέους το 2020 στο 120,5% του ΑΕΠ δηλαδή σε επίπεδο που βρίσκεται κοντά στο 120% που απαιτούσαν ορισμένοι από τους δανειστές, όπως η Γερμανία, η Ολλανδία και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Η συμφωνία προβλέπει απομείωση κατά 53,5% της αρχικής αξίας των ελληνικών κρατικών ομολόγων που κατέχουν και αντιστοιχεί σε 107 δισεκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με ανακοίνωση του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου.
Αμέσως μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος των ολονύκτιων διαπραγματεύσεων, το ευρώ ενισχύθηκε έναντι του δολαρίου μέσα σε δέκα λεπτά από 1,3185 σε 1,3266.
Στη συνέχεια έχασε μικρό μέρος των κερδών του και σταθεροποιήθηκε στο 1,3247 στο Χρηματιστήριο του Τόκιο.
Το χρονικό της απόφασης
Γύρω στις 10 το βράδυ της Δευτέρας έληξε η παράλληλη διαπραγμάτευση που είχε αρχίσει περί τις 20.00, ενώ η συνεδρίαση του Eurogroup συνεχιζόταν με τη συμμετοχή του κ. Γ. Ζανιά, ως αναπληρωτή του υπουργού των Οικονομικών. Μετά το τέλος της οι κ.κ. Λ. Παπαδήμος και Ευ. Βενιζέλος επέστρεψαν στη συνεδρίαση του Eurogroup.
Οι Γερμανοί ξανάνοιξαν το ύψος του κουρέματος του ελληνικού χρέους καθώς και το ύψος του επιτοκίου.
Στο φως από το Reuters, έκθεση της τρόικας για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους
Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, η τρόικα σε έκθεσή της για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους θεωρεί ότι θα χρειασθεί επιπλέον συνεισφορά του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα για να πέσει στο 120% του ΑΕΠ το ελληνικό χρέος το 2020, κρίνοντας πως με τις παρούσες προτάσεις το χρέος δεν θα μειωθεί κάτω από το 129%. Εάν μάλιστα δεν προχωρήσουν οι δομικές μεταρρυθμίσεις και τα άλλα μέτρα, μπορεί να διαμορφωθεί σε οκτώ χρόνια σε 160% του ΑΕΠ.
«Τα αποτελέσματα της ανάλυσης», υποστηρίζει η έκθεση, «δείχνουν πως υπάρχει ανάγκη επιπλέον συνεισφοράς του δημόσιου ή του ιδιωτικού τομέα» για να τιθασευτεί η δυναμική του ελληνικού χρέους.
Η τρόικα κάνει επίσης λόγο για « θεμελιώδη ασυμφωνία» μεταξύ του στόχου του προγράμματος για μείωση του χρέους και βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας «καθώς η εσωτερική υποτίμηση που χρειάζεται για την ανάκτηση της ελληνικής ανταγωνιστικότητας οδηγεί αναπόφευκτα σε βραχυπρόσθεσμη αύξηση της αναλογίας του χρέους προς ΑΕΠ».
Σε αυτό το πλαίσιο, συνεχίζει το κείμενο, « ένα σενάριο προβλέπει εσωτερική υποτίμηση μέσω βαθύτερης ύφεσης, εξαιτίας της συνεχιζόμενης καθυστέρησης στις δομικές μεταρρυθμίσεις, τη φορολογία και τις ιδιωτικοποιήσεις».
Το σενάριο αυτό, το οποίο δεν είναι μεν το βασικό αλλά θεωρείται πιθανό, « θα οδηγήσει σε πολύ υψηλότερο χρέος, αφήνοντάς το στο 160% του ΑΕΠ το 2020». «Δεδομένων των κινδύνων, το ελληνικό πρόγραμμα ίσως παραμείνει ως εκ τούτου επιρρεπές σε "τριγμούς", με τα ερωτηματικά για τη βιωσιμότητά του να παραμένουν» συνεχίζει η έκθεση.
Παράλληλη διαπραγμάτευση με τη συμμετοχή ελληνικής αντιπροσωπείας
Νωρίτερα, γύρω στις 20.00, ελληνική αντιπροσωπεία, με επικεφαλής τον κ. Βενιζέλο, την τρόικα (κ.κ. Γιοργκ Ασμουσεν και Κλάους Μαζούχ από την ΕΚΤ, τον Γενικό Διευθυντή Οικονομικών και Δημοσιονομικών Σχέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Μάρκο Μπούτι από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και τον κ. Λορένζτο Τζιοργκάνι από το ΔΝΤ) και τον Αντιπρόεδρος του EuroWorking Group και τον εκπρόσωπο του Λουξεμβούργου Τζορτζ Χάινριχ, συμμετείχαν σε μια παράλληλη διαπραγμάτευση με τους κ.κ. Τσαρλς Νταλάρα, Ζαν Λεμιέρ και Ζόζεφ Ακερμαν του IIF με αντικείμενο την αύξηση της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στο PSI.
Ομιλία του κ. Παπαδήμου στο Eurogroup
Ο πρωθυπουργός Λ. Παπαδήμος στην ομιλία του στη συνεδρίαση του Eurogroup αναφέρθηκε σε τρεις παραμέτρους σχετικά με το πρόγραμμα για την διάσωση της ελληνικής οικονομίας:
Γ) Η εφαρμογή του Προγράμματος, η νέα δανειακή σύμβαση και η υλοποίηση του PSI θα ενισχύσουν την εμπιστοσύνη και θα μειώσουν την αβεβαιότητα που νιώθουν οι πολίτες για την προοπτική της οικονομίας.
Στο μεταξύ την αισιοδοξία του για την έκβαση του σημερινού Eurogroup εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, προσερχόμενος στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης. Ο έλληνας πρωθυπουργός συνομίλησε πριν την έναρξη της Συνόδου με τους Β. Σόιμπλε, Ολ. Ρεν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης υπογράμμισε ότι απαιτείται «ξεκάθαρη πολιτική έγκριση» από το Eurogroup και εξέφρασε την ετοιμότητα της ελληνικής πλευράς να καταλήξουν οι συζητήσεις για το νέο πρόγραμμα, καθώς και να ξεκινήσει η δημόσια προσφορά για το PSI.
Πριν την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης του Eurogroup ο υπουργός οικονομικών κ. Ευ.Βενιζέλος είχε σύντομες συναντήσεις με τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, το γάλλο ομόλογο του Φρανσουά Μπαρουάν, τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι και την γενική διευθύντρια του ΔΝΤ κυρία Κριστίν Λαγκάρντ.
Θετική και η Κριστίν Λαγκάρτν
Την πεποίθηση ότι η Ελλάδα έχει κάνει πολύ σημαντική προσπάθεια εξέφρασε την Δευτέρα από τις Βρυξέλλες η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, προσερχόμενη στο Συμβούλιο Eurogroup.
Η κ. Λαγκάρντ σημείωσε ότι η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει το έργο της, προσθέτοντας ότι το ΔΝΤ θα κάνει και αυτό από την πλευρά του τη δουλειά που του αναλογεί.
Σύμφωνα με την έκθεση βιωσιμότητας που έχει ετοιμάσει το ΔΝΤ και το προσχέδιο της θα συζητηθεί στο Eurogroup, το ελληνικό δημόσιο χρέος αναμένεται να διαμορφωθεί στο 129% του ΑΕΠ έως το 2020, έναντι αρχικού στόχου για 120%.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal, το ΔΝΤ φέρεται να εξετάζει μικρότερη συνεισφορά στο νέο πακέτο βοήθειας.
Στο πρώτο η αναλογία ήταν 1/3 σε σχέση με τα κράτη της Ευρωζώνης, στο δεύτερο, όμως, ενδέχεται να είναι χαμηλότερη. Σε απόλυτα μεγέθη, η WSJ αναφέρει ένα ποσό της τάξεως των 13 δισ. ευρώ περίπου.
Το ΔΝΤ προτείνει τέσσερις τρόπους για να μειωθεί το χρέος κάτω από το 120% του ΑΕΠ, επίπεδο που οριοθετεί τη βιώσιμη περιοχή σύμφωνα με την προηγούμενη έκθεση του Οργανισμού για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, τον περασμένο Οκτώβριο.
Ένας από τους τρόπους που προτείνει το ΔΝΤ είναι να επιτραπεί στην Ελλάδα να κεφαλαιοποιήσει τους δεδουλευμένους τόκους από τα ομόλογα που διακρατούν οι ιδιώτες πιστωτές. Τα ομόλογα αυτά θα επιστραφούν στην ελληνική κυβέρνηση στο πλαίσιο του προγράμματος ανταλλαγής χρέους βάσει του οποίου οι επενδυτές θα λάβουν νέα ομόλογα αξίας που θα αντιστοιχεί στο 50% της αξίας των παλαιών ομολόγων.
Η δεύτερη πρόταση προβλέπει τη μείωση του επιτοκίου του πρώτου πακέτου στήριξης.
Η τρίτη προβλέπει να ζητηθεί από τις κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης να δημοπρατήσουν τα ελληνικά ομόλογα που διακρατούν σαν επενδύσεις -εκτιμώμενης αξίας 12 δισ. ευρώ- στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.
Στην τέταρτη πρόταση, προβλέπεται ότι η ΕΚΤ θα αποποιηθεί τα «κέρδη» που εναλλακτικά θα αποκόμιζε από τα ελληνικά ομόλογα αξίας περίπου 45-50 δισ. ευρώ που αγόρασε την περίοδο 2010-2011.
Σύμφωνα με το προσχέδιο, η πρώτη και η δεύτερη επιλογή, αν εφαρμοστούν, θα συρρικνώσουν το χρέος της Ελλάδας κατά 1,5% του ΑΕΠ εκάστη, η τρίτη επιλογή κατά 3,5% και η τέταρτη κατά 5,5%.
Το ΔΝΤ φέρεται να εκτιμά παράλληλα ότι το κρατικό χρέος το 2011 «έκλεισε» στο 164% του ΑΕΠ.
Αναμένει συμφωνία για την Ελλάδα στο Eurogroup ο Σόιμπλε
« Σήμερα στοχεύουμε να οριστικοποιήσουμε την απόφαση για το νέο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας. Οι γενικοί γραμματείς έχουν κάνει καλή προετοιμασία, αλλά υπάρχουν ακόμα κάποιες λεπτομέρειες που πρέπει να συζητήσουμε», είπε σύμφωνα με το Reuters ο Σόιμπλε προσερχόμενος στο Eurogroup.
Ολλανδία: μόνιμη τρόικα στην Ελλάδα
Τη μόνιμη εγκατάσταση της τρόικας στην Ελλάδα πρότεινε ο ολλανδός υπουργός Οικονομικών Γιαν Κέες ντε Γιάγκερ, στο πλαίσιο μιας διαρκούς εποπτείας των ελληνικών δημοσίων οικονομικών και του τρόπου εφαρμογής των συμφωνηθέντων με τους εταίρους και δανειστές μέτρων.
Ο ντε Γιάγκερ προσερχόμενος στο Eurogroup παραδέχθηκε, πάντως, ότι η πρότασή του αυτή δεν βρίσκει ανταπόκριση μεταξύ των συναδέλφων του. Ο ολλανδός υπουργός τάχθηκε επίσης υπέρ της δημιουργίας ενός ειδικού ταμείου από το οποίο θα εκταμιεύονται τα χρήματα της βοήθειας προς την Ελλάδα χωρίς να «περνούν» από ελληνικά χέρια.
Ο ισπανός υπουργός Οικονομικών Λουίς ντε Γκουίντος δήλωσε ότι κατά τις προπαρασκευαστικές του Eurogroup επαφές που είχαν ειδικοί εμπειρογνώμονες των κρατών-μελών έχουν συμφωνηθεί ή έχουν «κλείσει» περίπου το 90% των ζητημάτων που πρόκειται να τεθούν επί τάπητος.
Αναφερόμενος κι αυτός στο ειδικό ταμείο (ή ειδικό λογαριασμό) για την Ελλάδα ο ισπανός υπουργός είπε ότι αποτελεί μια εναλλακτική πρόταση γαι την Ελλάδα, προκειμένου να λάβει τη βοήθεια. « Ωστόσο, δεν πρόκειται για κομβικό σημείο της συνολικής συμφωνίας», δήλωσε ο ντε Γκουίντος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου